geplaatst op: 19/04/2015

In het weekend van 17-19 april werden door Scoutingregio Hollands Midden de jaarlijkse wedstrijden georganiseerd voor Scouts in de leeftijd van 11-15 jaar. Van onze groep deden twee wedstrijdgroepjes mee, de Olie Birds en de Ghaninefaten. De wedstrijden stonden dit jaar in het thema ‘Ghana’. Met dit land heeft Scouting Nederland een partnership. Aan de wedstrijden deden ruim 300 jongens en meisjes verdeeld in 59 wedstrijdgroepjes mee, ondersteunt door 150 medewerkers.

De deelnemers kwamen met zijn allen in Ghana terecht. Daar bleken vijf verschillende koninkrijken uitgegroeid tot één groot en mooi land. Alle deelnemers waren verdeeld over vier koninkrijken en de medewerkers hadden hun eigen koninkrijk. Elk koninkrijk had zijn eigen natuurlijke grondstoffen, Cacao, Goud, Graan, Olie en Steen. Deze grondstoffen konden worden verdiend met de vele activiteiten tijdens het weekend met als rode draad ‘Kolonisten van Anansie’. Naast deze grondstoffen moesten natuurlijk ook wedstrijdpunten worden verzameld, zodat bepaald kon worden welke wedstrijdgroepjes de regio gaan vertegenwoordigen op de landelijke scouting wedstrijden tijdens het pinksterweekend.
Op vrijdagavond moest eerst elk wedstrijdgroepje hun tent opzetten en hun kampeerplek in thema inrichten. Zeker voor de soms jonge scouts is het opzetten van een grote ploegtent een hele klus, waarmee de eerste wedstrijdpunten verdiend konden worden. Na de opbouw werden de wedstrijden officieel geopend in de grote kampvuurkuil van het Scoutingkampeerterrein het Naaldenveld in Aerdenhout. Op zaterdag konden punten verdiend worden door het goed uitvoeren van opdrachten in een groot postenspel, waarbij alles draaide om de grondstoffen. Zo was er het aloude Ghanese baksteen gooien, goud zoeken in een bak met drab en het olie glijden. Ook ontbrak de lange kabelbaan niet, waarbij van grote hoogte grondstoffen in een kruiwagen gegooid moesten worden. Verder liepen de scouts een hike. Met behulp van verschillende navigatietechnieken werden door de deelnemers verschillende posten aangedaan. Op elke post moesten opdrachten uitgevoerd worden. Het avondeten moesten de jongens en meisjes natuurlijk zelf koken. Van te voren hadden ze al over het menu nagedacht en inkopen gedaan. Een maaltijd die hygiënisch klaar gemaakt werd en goed smaakte scoorde natuurlijk hoog in de puntentelling. Zaterdagavond was tijd voor ontspanning. Even geen wedstrijd maar lekker met 300 kinderen een spelletje Ghanese Gibbons en daarna weer naar de kampvuurkuil voor een gezellige avond en veel leuke meezingers.
Op zondagmorgen was er een groots opgezet spel met als thema woningbouw in Ghana. Tijdens dit spel konden nog meer punten verdiend worden en de laatste punten die de jury kon geven betrof de afbraak. Werd het terrein netjes achtergelaten en ging de samenwerking in het wedstrijdgroepje nog steeds goed dan kon het maximale aantal punten binnengesleept worden.

Na een gezamenlijke lunch werden de wedstrijden afgesloten. In de grote kampvuurkuil konden de deelnemers, medewerkers en ouders kijken naar de ontknoping van Kolonisten van Anansie.
Ondertussen liep de spanning bij de deelnemers op. Op welke plek zouden de Lisser Kaninefaten zijn geëindigd? De ontknoping volgde snel, wedstrijdgroepje de Olie Birds was 19e geworden en de Ghaninefaten 25ste. Een mooi resultaat, maar belangrijker was nog dat de Scouts een leuk en gezellig weekend hebben gehad. Voor de kinderen gold dit weekend ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
RSW 2015
RSW foto's
geplaatst door: Hans T.
 

Ga terug naar home of het nieuwsoverzicht.