geplaatst op: 18/10/2015

Over de hele wereld waren Scouts afgelopen weekend actief tijdens de Jamboree on the Air, de Jota. Tijdens dit evenement leggen Scouts contacten over de hele wereld via zenders en internet. Ook voor de leden van onze groep stond het weekend in het teken van communicatie en techniek. Via zenders en internet werd contact gelegd met andere scoutinggroepen in Nederland en Europa.
De oudste leden van de groep waren het hele weekend op het clubhuis van de groep en begonnen vrijdagnacht al met het leggen van contacten. Hierbij werden ze ondersteund door officiële zendamateurs die de verbinding via de zender leggen. Bijzonder voor de Jota is dat ook de Scouts mogen praten via de zender. Normaal is dat alleen voorbehouden aan de geregistreerde zendamateurs.
Op zaterdag konden alle leden van de groep plaats nemen achter de zender. De Bevers, 5-7 jaar, hadden contact met leeftijdsgenootjes uit Assendelft. De Welpen en Esta’s, jongens en meisjes van 7-11 jaar, zaten ook achter de zenders en konden ook chatten via internet. Verder deden ze een qu

iz over communicatie door de eeuwen heen en moesten ze met vlaggen een bericht overseinen. De kinderen van 11-15 jaar konden natuurlijk in het Engels communiceren via de zenders en internet. Deze Scouts waren ook in de weer met printplaatjes, weerstandjes led-lichtjes en een soldeerbout om een pointer te maken. Een pointer is een interactief looplicht in de vorm van een pijl. Ook was er een escaperoom gebouwd, waaruit door het uitvoeren van diverse opdrachten ontsnapt moest worden. 

Zaterdagavond was er een groot bosspel georganiseerd in het Keukenhofbos voor de oudste Scouts. De jongeren vanaf 15 jaar kregen de opdracht om een heuvel te veroveren, waarbij ze verdedigings- en aanvalskaarten moesten gebruiken. Verder moesten ze via whats-app elk kwartier aan een centrale post doorgeven op welke positie ze zaten, zodat de tussenstand opgemaakt kon worden en credits verdiend konden worden om kaarten met een hogere waarde aan te schaffen. De Scouts maakten dus ook gebruik van de moderne communicatiemiddelen.
Na een korte nacht werden op zondagmorgen nog de laatste contacten gelegd, waarna de Jota werd afgesloten en de mast met antennes weer naar beneden werd gehaald.

 

De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Jota/Joti 2015
geplaatst door: Hans T.
 

Ga terug naar home of het nieuwsoverzicht.