geplaatst op: 16/10/2016

In het weekend van 15 en 16 september deed onze mee aan het wereldwijde Scutingevenement Jamboree on the Air/Jamboree on the Internet (Jota/Joti). Tijdens dit evenement zijn Scouts van 164 landen te vinden achter een zender of een PC om contact te leggen met jongens en meisjes die ook lid zijn van Scouting. Voor deze activiteit wordt samengewerkt met radiozendamateurs die een machtiging hebben om te mogen zenden. Normaal gesproken mogen alleen de zendamateurs in de microfoon praten tijdens het zenden. Maar speciaal voor de Jota krijgen ook leden van Scoutinggroepen toestemming om de microfoon te gebruiken. De zendamateur legt de verbinding en de scouts kunnen met elkaar praten en informatie uitwisselen.

Op zaterdag waren alle ruim 100 leden aanwezig op ons clubhuis De Kali. De hele dag stond in het teken van communicatie. De Scouts waren, naast het zenden, in het clubhuis bezig met zeeslag en bingo via een Walkie Talkie, moesten met een peilzender een in het bos verborgen doosje vinden, gebruikte gebarentaal, liepen in een mijnenveld met een blinddoek voor en maakte met behulp van citroenzuur een geheimschrift. Via internet werden contacten gelegd over de hele wereld. De jongens en meisjes vertelde dat dit toch anders is dan chatten of Whatsappen. Ze kregen nu contact met Scouts van over de hele wereld die ze niet als contactpersoon in hun smartphone hebben. En dat is spannend en leuk. De jongste leden (5-11 jaar) van de groep hadden via de 2-meter zender contact met een scoutinggroep uit Sassenheim of Noordwijkerhout. Dat is dichtbij, maar via een microfoon vragen stellen was toch wel heel spannend.

Voor radiozendamateurs is het ook van belang dat ze hun eigen zender kunnen bouwen met behulp van condensators, weerstanden en transistors. De scouts van 11 jaar en ouder gingen daarom met deze materialen en een soldeerbout aan de gang om een projectje in elkaar te zetten. Als alle onderdelen goed op een printplaat gesoldeerd waren ontstond er een molentje van ronddraaiende lichtjes. Met wat hulp van de staf en de zendamateurs lukte dit bij de meeste jongens en meisjes, die daarmee een leuke herinnering aan het weekend kregen.

Aan het eind van de middag gingen de meisjes en jongens tot en met 15 jaar naar huis en was er een gezamenlijke maaltijd voor de oudere leden en de vrijwillige staf. Na de afwas was het tijd voor een groot bosspel. Bij dit spel kregen alle deelnemers een kaartje met daarop een leven en een stuk gereedschap. Het ene gereedschap was meer waard dan het andere en door tactisch te spelen moesten zo veel mogelijk punten verzameld worden. Na dit spel was er nog tijd om te zenden of contacten te leggen via internet. Na een korte nacht werden op zondag alle gebruikte materialen weer opgeruimd, waarna iedereen lekker thuis ging douchen en bijslapen.


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Jota/Joti 2016
geplaatst door: Hans T.
 

Ga terug naar home of het nieuwsoverzicht.