Plusscouts nieuws

geplaatst op: 06/03/2016

Op zaterdag 5 maart maakten ruim 40 leden, ex-leden en ouders van 18 jaar en ouder van onze groep een virtuele reis om de wereld. Samen met ruim 300 andere groepen deden ze mee met iScout 2016. Bij deze activiteit moet met behulp van internet reisvragen worden beantwoord, waarbij het antwoord een plek op de wereld is. Een juist antwoord leverde reispunten op. Echter, voordat een reisvraag beantwoord kon worden, moest de groep wel over zogenaamde credits beschikken. Deze konden worden verdiend met 30 doe-opdrachten. Aan het eind van de avond werd de uitslag van het spel door de reisleiding bekend gemaakt. Onze groep eindigde op een tiende plaats. Een mooie prestatie na een leuke, uitdagende activiteit.

Oplettende Lissers konden zaterdagavond ons in Lisse bezig zien met het uitvoeren van de doe-opdrachten. Zo moest er een bushalte worden omgebouwd tot een kiosk waarin strippenkaarten, kranten en tijdschriften te koop waren. Verder liepen er in een plaatselijke supermarkt Scouts met boodschappen over een lopende band en werd bij een ouder thuis kleurencake gebakken. In het clubhuis van de groep werd ondertussen tomatensoep gekookt in een meloen en was er een heuse campagnebijeenkomst van de presidentsverkiezingen in de USA. Als bewijs moest een foto of filmpje worden verzonden naar de reisleiding. In totaal werd het resultaat van 28 doe-opdrachten goedgekeurd.

Ondertussen werd op zo’n 20 laptops naarstig gespeurd naar de antwoorden op de reisvragen. Sommige antwoorden waren makkelijk te vinden, zoals wat is de 13e staat van de USA, maar anderen kostte meer tijd. Waar exact ligt de testbaan voor zelfrijdende auto’s van Google, of waar staat het standbeeld van een nijlpaard uit een Afrikaanse sage en waar was in 2015 sprake van landruil tussen België en Nederland. Met behulp van de juiste zoektermen werden uiteindelijk 51 van de 60 vragen goed beantwoord.

Om 23:00 uur was het spel afgelopen en konden alle gebruikte materialen worden opgeruimd. Daarna kon iedereen even relaxen en was het wachten op de einduitslag. Tegen twaalf uur maakte de reisleiding deze bekend. Van de 333 teams met ruim 7.000 deelnemers eindigde onze groep op een tiende plaats. Een uitslag die met gejuich, zowel fysiek als virtueel, werd ontvangen. 

 

 


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
iScout 2016
geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 05/07/2015

De Bevers hebben het seizoen afgesloten met een logeerweekend. Tijdens dit weekend hebben ze geholpen om de Aliens weer de ruimte in te krijgen.

Op vrijdagavond 3 juli vonden de jongens en meisjes van 5-7 jaar een gestrand ruimteschip achter hun clubhuis met daarin twee Aliens. Deze spraken een beetje een rare taal. Maar een superdrankje loste dat op. Ze vertelde dat ze waren geland om de wereld te ontdekken. Scouts doen dat ook dus ze waren op de goede plek geland. Maar helaas andere mensen vonden hun ufo ook erg mooi. Ze hadden zomaar een stuur, knop en sleutels gepikt. Tijdens het weekend hebben de bevers geholpen de missende onderdelen te vinden.

Eerst zochten ze op vrijdagavond in het Keukenhofbos. Daar vonden ze geen onderdelen maar wel een puzzel. Toen ze die gemaakt hadden, wisten ze dat de missende onderdelen van de vliegende schotel  in de Linnaeushof moesten liggen. Op zaterdag zijn ze daar gaan zoeken. En jawel, de bevers hebben alle onderdelen gevonden. Gelukkig lagen ze vooral bij de waterspeeltuin, zodat de kinderen goed konden afkoelen. Terug bij het clubhuis kon ook daar worden afgekoeld in het door de leiding gebouwde grote zwembad en was er tijd voor siësta. Ondertussen konden de Aliens hun vliegende schotel repareren. Daarna waren er pannenkoeken en werd er liggend op de bedden naar de film Monsters vs. Aliens gekeken.

Na nog wat leuke spelletjes op zondag kwamen om 12  uur de ouders hun kinderen weer ophalen. Toen werd het te druk voor de Aliens en met een hoop herrie waren ze opeens vertrokken. Waarna ook de Bevers weer naar huis gingen

geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 27/06/2015

Op zaterdag 27 juni waren ruim 120 leden en ouders aanwezig bij onze jaarlijkse seizoensafsluiting. Dit jaar was er gekozen voor een gezellige high tea in scoutingstijl. Wat betekende dat iedereen zelf wat lekkers kon klaarmaken. Er was van alles, van wraps tot versierde brownies en van pannenkoeken tot pizabroodjes uit de houtoven. 

Tussendoor was er ook nog tijd voor een potje Hollandse Leeuwen in het Keukenhofbos, waarbij de jeugdleden van de groep zich konden uitleven op hun ouders. En waarbij bij sommige ouders herinneringen opkwamen vanuit de tijd dat ze zelf lid waren van de groep.

Weer terug bij de Kali bleken de pannenkoeken en de pizabroodjes nog steeds goede aftrek te hebben. Toen bijna al het eten op was, werd er afgesloten en opgeruimd.

's Avonds bleef veel leiding en andere vrijwilligers nog lang rond de barbecue en het kampvuur zitten.


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Seizoensafsluiting 2015
geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 27/06/2015

Tijdens de seizoensafsluiting van onze groep ontvingen zes jonge vrijwilligers het insigne waaruit blijkt dat zij zich gekwalificeerd hebben om op een verantwoorde manier leiding te geven aan de jeugdleden van de groep. Verder heeft Lilian Teeuwen de Gilwelltraining met goed gevolg afgerond. Als bewijs hiervan ontving zij uit handen van de voorzitter van de groep de Gilwell-kralen. Deze kralen worden wereldwijd gedragen door scoutingvrijwilligers die deze training gedaan hebben.

De leiding die nu gekwalificeerd is, Marjolein en Dorenda Schoorl, Wesley Eenjes, Pam van Dijk, Rick van der Helm en Ted de Haas, heeft laten zien dat ze zich kunnen inleven in de belevingswereld van het kind waar ze leiding aan geven. Verder weten ze wat het doel en de visie van Scouting is en welke leiderschapsstijlen ze kunnen toepassen. Ook hebben geleerd ze hoe ze een goed programma kunnen maken.

Tijdens de Gilwelltraining wordt dieper ingegaan op de drijfveren van een iemand die leiding geeft. Dit gebeurt in een intensieve training van een week met als kernwoorden: ontmoeten, ontdekken  en ontwikkelen.De ontwikkeling die vrijwilligers in Scouting doormaken, kunnen ze ook gebruiken in hun reguliere baan.

Ook leiding worden?
Gelukkig is leiding geven aan jeugd en jongeren ook gewoon leuk. Door allerlei oorzaken moeten vrijwilligers soms stoppen als leidinggevende. Daarom zijn de Lisser Kaninefaten altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste volwassen die zich een paar uur per week willen inzetten voor de jeugdleden, jongens en meisjes van 5 tot 17 jaar. Simpelweg een dagdeel kinderen in een bosrijke omgeving op een verantwoorde manier vermaken. Waarbij je ook nog je eigen vaardigheden ontwikkel. Voor meer informatie, kom op zaterdag eens langs in het clubhuis De Kali, Loosterweg Zuid 4 in Lisse, kijk op de website van de groep www.kaninefaten.nl of neem contact op met de secretaris, Mariska Schoorl 0252-417775, info@kaninefaten.nl.

geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 31/05/2015

Op zaterdag 30 mei is een groepje Plusscouts naar de Museumnacht in Leiden geweest. Voor deze keer aangevuld met twee explorers die deze zomer naar Japan gaan. Het eerste museum dat bezocht werd was namelijk het Sieboldhuis met zijn Japanse collectie. Na het bewonderen van kimono's, diverse collecties en het eten van sushi (de karaoke hebben we overgeslagen smiley), hebben we nog een bezoek gebracht aan de Hortus, de sterrenwacht en het museum van Volkerenkunde. Hier hebben we ook de Japanzaal bezocht. Ook hebben we een stukje gevaren door de Leidse grachten en natuurlijk nog wat gedronken. We waren zeer cultureel bezig deze avond.


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Museumnacht 2015 Leiden
geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 29/05/2015

Op vrijdag 5 juni en zaterdag 6 juni verkopen de leden van onze groep weer de bekende stroopwafels aan de deur in Lisse. De prijs van de wafels is € 2,50 voor een pakje van 10 stuks.

Op vrijdagavond komen we langs in de Poelpolder en op zaterdagmorgen in de overige wijken van Lisse. U herkent ons aan onze oranje groepsdas. Wil u verzekerd zijn van meerdere pakjes lekkere stroopwafels, stuur dan even een mailtje naar stroopwafels@kaninefaten.nl. Tip, u kunt de stroopwafels ook invriezen.


De volgende bestanden horen bij dit bericht:
Brief stroopwafelactie 2015 (DOCX)
geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 05/05/2015

 

De leden van onze groep ondersteunde ook dit jaar de gemeente Lisse bij het organiseren en uitvoeren van de dodenherdenking. De Scouts droegen de kransen en bloemstukken vanuit de kerk naar het monument. Daar namen de Explorers het over en werd er geholpen bij het neerleggen van de kransen en bloemstukken bij het monument. Verder vormden alle aanwezige scouts een vlaggenwacht. Het was weer goe dom te zien dat zoveel jeugdleden van onze groep bij de dodenherdenking aanwezig waren. De rol die ze hadden goed in de spelvisie van Scouting Nederland. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen onze leden de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Dodenherdenking 2015
geplaatst door: Hans T.
 
geplaatst op: 27/04/2015

Ook dit jaar mochten onze scouts de vlaghijsen bij het gemeentehuis tijdens het zingen van het Wilhelmus op Koningsdag 2015. Gelukkig dit jaar in een lekker zonnetje.

 


De volgende fotoalbums horen bij dit bericht:
Vlaghijsen Koningsdag 2015
geplaatst door: Hans T.